Eteriska oljor- vad är eterisk olja?

Eterisk betyder luftig, flyktig, översinnlig och kommer från grekiskans aither = luft.
Eteriska oljor utvinns och är doftande ämnen från aromatiska naturliga växtkällor. Oljorna framställs genom destillering eller pressning av växtdelar ( från hela världen) och varje olja har sin egen unika sammansättning.

I historien har eteriska oljor haft en viktig roll och i bibeln förekommer ofta omnämnanden om aromer, rökelse, salvor och där eteriska oljor sägs användas för smörjning och botande av sjuka.

För mer än 4500 år sedan importerade egyptierna eteriska oljor för att främst användas i medicinskt syfte men även i andligt syfte. Egyptierna var historiskt sett först att använda aromaterapi och fick kunskap om oljornas olika egenskaper vilket vi fortfarande tar del av idag.
Med hjälp av örter och blommor utnyttjade de naturen på ett positivt sätt för en bättre livsupplevelse genom att experimentera fram den eteriska oljan ur naturens växter. Olika tillverkningsprocesser användes såsom destillering, extrahering och pressning. Oljorna användes sedan inte bara i medicinskt och andligt syfte utan även vid tillverkning av parfymer och hudvårdande produkter för att hålla kroppen ren, väldoftande och friskare. Kunskapen fördes vidare från generation till generation, från land till land, för att slutligen nå oss i dagens samhälle. Med hjälp av människans intresse för forskning och vetenskap samt våra förfäders experimenterande att upptäcka växters effekter för lindrande, läkande och stimulerande kan vi idag positivt påverka vår upplevelse till att leva ett bättre och friskare liv med denna kunskap.

Tillverkning
Eteriska oljor framställs ur olika naturliga växter och blommor (t ex buskar, träd, frukter).
(Det finns också oljor som är syntetiskt (kemiskt) framtagna men dessa finner du ej i vårt Natura Olea sortiment!) Natura Olea eteriska oljor är certifierade och kvalitetsgodkända, 100% naturrena med högsta
kvalitet 5 av 5 möjliga.
Nedan kan du läsa mer om de vanligaste naturmetoderna för att behålla och framställa oljorna med dess äkta naturliga egenskap till en äkta eterisk olja som slutprodukt.

Destillering - ång eller vatten
Växterna hettas upp tills det bildas ånga som sedan svalnar till vätska.

Vid ångdestillering hettas växtdelarna upp under tryck vilket gör att den eteriska oljan snabbt utvinns vilket i sin tur minskar risken att skada ömtåliga beståndsdelar och slutprodukten blir en ren eterisk olja.

Vid vattendestillering läggs växten i vatten som sedan värms upp i en tillsluten vakumbehållare. Denna metod är något långsammare och i vissa fall sämre då känsliga beståndsdelar kan skadas.

Extrahering
Växter och blommor som endast innehåller en liten mängd eterisk olja tar man hjälp av flyktiga kolväten, hexan, för att få fram en större mängd. Metoden är skonsam mot de olika beståndsdelarna och ger också förutom den eteriska oljan en ickeflyktig vax samt växtfärger.

Pressning
Metoden används bara för citrusfrukter. Hos citrusfrukten finner vi den eteriska oljan nära skalets ytskikt varför oljan utvinns genom att pressa och finpunktera skalet. Det finns två olika sätt att utvinna oljan – svampmetoden eller maskinell nötning.
Svampmetoden är den mest traditionella och ger en mycket ren eterisk olja medan maskinell nötning går snabbare.

Användning
Eteriska oljor används för att hjälpa vid förkylning och värk eller bara ge oss avslappning för ett allmänt skönt välbefinnande. Eteriska oljor är unika då de kan användas av många människor på många sätt för olika syften.

Våra eteriska oljor är i koncentrerad form och har en extremt stark doftkaraktär. Du måste alltid blanda ut eterisk olja med en basolja (med undantag av Lavendelolja) vid användande direkt på kroppen som vid t ex kroppsmassage. Tvätta händerna före och efter användning.

Läs gärna mer under rubriken "INFORMATION - Vad är aromaterapi?"


Varukorg  

Inga produkter

0,00 kr Frakt
0,00 kr Totalt

Gå till kassan

Gårdsbutik

 
Läs mer under Information:
Prästgården Butik&Galleri
Välkommen! 

Nyhetsbrev

Kontakta oss

Ring gärna vår kundtjänst

Telefon:040 487314

Vi finns här för dig

Erbjudande

» Alla specialare